Poprzedni temat «» Nastpny temat
DSC stale operuje lewymi hamulcami, zero kodu, kontrolki
Autor Wiadomo
RumbleFish 

Auto: RX-8 2008 haj pałer podobno
Doczy: 26 Lip 2012
Skd: Vasteras,SE/Kraków
Wysany: 2013-08-02, 17:45   DSC stale operuje lewymi hamulcami, zero kodu, kontrolki

Kontynuacja tematu
http://www.rxklub.pl/rxforum/viewtopic.php?t=1951

Jak w poprzedniku - lewe tarcze aż parzą, koła świeżo wyważone, ciśnienia ok, na oko bieżnik symetryczny i ja tam różnic nie widzę. Problem zarówno na felgach stock z Pirelli Sottozero jak i nowych Ronal LZ z Bridgestone (tak, wiem, że to ciężki zestaw, no ale az takiej różnicy nie powinno być, rozstaw kół wzrósł o nieco powyżej 1% - 16mm).

Po wyłączeniu DSC przed zapaleniem silnika auto idzie jak nowe. Nie ciągnie kierownica w żadną stronę (idzie b. lekko w lewo przy ruszaniu z włączonym DSC, wczesniej zwalałem na karb złego ciśnienia z przodu). Jeździłem do 120, nie czuję żadnych problemów by się ślizgał czy co. Słucha się jak gejsza. Żadnych kodów błędów nie wyrzuca.

Od czego zacząć? Kalibrowałem wspomaganie po odpięciu bateryjki, nic. Jechać najpierw do oponiarza na dokładne sprawdzenie kół czy dać DSC do przedłubania? raczej mechanika niż elektronika, bo system problemu nie widzi.
Czy to jakiś powszechnie znany problem? Czujnik w ośkach? Ktoś to miał?

Pisze z kafejki, żona mniei goni, jeśli już było - spoko, opieprzcie mnie, ale odpowiedzcie albo dajcie linka. Przeszedłem 3 strony z szukajki i nic logicznie pasującego nie znalazłem.

pozdro

Sqad 

Auto: Donatan 125
Pomg: 5 razy
Doczy: 19 Lut 2012
Skd: --
Wysany: 2013-08-02, 20:20   

A kontrolka od absu się nie zapala?? Łączyłeś się z kompem od absu też nic tam nie ma?

RumbleFish 

Wysany: 2013-08-03, 12:23   

Nic a nic. Zero kontrolek. Nic w kompach. Jakby problem nie istniał. Wczoraj przegoniłem bez dsc z ostrym hamowaniem - też nic, ABS działa jak trzeba, nei ciągnie w żadną stronę, koła wydają się w porządku. Pomierzyłem bieżnik, 4-5mm na każdym kole, z lewej nawet z ćwierć milimetra więcej na lewym przednim. Z DSC jak było - ciężko przyspiesza, jakby ręczny był zaciągnięty. Do uślizgu nie doprowadziłem, ale z miesiąc temu na deszczu zareagował prawidłowo, zamrugał i wyrównał.

ABS zresztą ponoć nie jest wyłączany przez guzik dsc, więc tam bym problemu nie szukał. Raczej któryś z komponentów kontroli trakcji. LSD też działa zawsze, więc różnicy nie powinno być.

Sqad 

Wysany: 2013-08-03, 12:41   

Ale laczyles sie z kompem do absu czy tylko do ecu silnika? Do absu nie jest tak latwo sie dopchać Malo programow go obsluguje tak samo jak do airbagow. Nie znam dokladnie tej konstrukcji obu ukladow ale jak ja mialem problem tylko zupelnie inny i jak sprawdzalem kompa to wydaje mi sie ze one są ściśle powiązane ze sobą. Strasznie dziwny masz ten problem. Rozbierales zaciski hamulcowe?

Powaga masz ciepla lewa stronę przy wlaczonym dsc? Nie mam wiecej pomyslow jak cos mi zablysnie w glowie to dam znac

A tak glupio spytam, profil opon jest ten sam? Bo szerokość pewnie tak

RumbleFish 

Wysany: 2013-08-13, 08:28   

Sqad, non stop się coś rypie z tym cholernym autem, same dziwne rzeczy. Czasem mam ochotę wybebeszyć te wszystkie wankle, komputery, dać silnik i heble z poloneza i mieć spokój.

właziłem w to co znalazłem, jak jest drugi komp to przekracza moje zdolności informatyczne :) Przynajmniej w moim torque nie znalazłem nic.

Co do hebli to może masz rację, na ruszaniu słychać że coś dzwoni z lewej kilka sekund, przestałem zaciągać ręczny przy parkowaniu, ale bez różnicy. Czasem przy ruszaniu słychać jak coś 'odskakuje' od koła, więc pewnie tłoczki się tną.
Ciekawostka: Przy wyłączonym DSC nieraz mruga mi lampką poślizgu przy ruszaniu, WTF?
A DSC może i miało rację rację, byłem u innych oponiarzy i lewy tył był do dupy wyważony, prawy przód też poprawili, a w ogóle ciśnienie było 2.9 na zimno, mój manometr durnoty pokazywał. Pojeździmy, zobaczymy.

Opony mam identyko na wszystkich kołach, 5 letnie brigde potenza 225/45, kierunki dobre, ale może być różnica w zużyciu, głupki nie opisali ich w zeszłym roku na zmianie. Teraz jakiś grubych rzeczy nie widzieli żeby je wymieniać.
Teraz jak jechałem przez Polskę to raz się grzeje a raz nie. Zamieniłem żonę i dziecko miejscami z tyłu by równo na boki wyważyć. Trudno powiedzieć, wszelkie jaja z autem raz są, raz ich nie ma. Już pierdolca z tym dostaję. Radio też się samo naprawiło dzień przed umówionym terminem u mazdy. Lol.

Co do pałera przy wyłączonym dsc to była przypadkowa zbieżność, dwa dni z grubsza się zgadzało, potem już nie. Problem jednak wraca do silnika.

W poniedziałek mam czas u Stramera to zerknie się w hamulce.

Sqad 

Wysany: 2013-08-13, 16:13   

RumbleFish napisa/a:
właziłem w to co znalazłem, jak jest drugi komp to przekracza moje zdolności informatyczne Przynajmniej w moim torque nie znalazłem nic.

Znajdź na sieci ScanXL Pro z dodatkiem do mazdy, jak będziesz miał problem to zapraszam na PM.

RumbleFish napisa/a:
Czasem przy ruszaniu słychać jak coś 'odskakuje' od koła, więc pewnie tłoczki się tną.

To na pewno, ale raczej nie ma większego wpływu, chyba że na prawdę mocno trzyma któryś

RumbleFish napisa/a:
Przy wyłączonym DSC nieraz mruga mi lampką poślizgu przy ruszaniu, WTF?

DSC i system antypoślizgowy to co innego. DSC możesz mieć wyłączone ale jak bok załapiesz to ci nałoży kaganiec właśnie ta śmieszna kontrolka, oba systemy rozłącza się trzymając dłużej przycisk od trakcji. Niestety ponowne włączenie wymaga zgaszenia i odpalenia samochodu.

RumbleFish napisa/a:
...,ale może być różnica w zużyciu, głupki nie opisali ich w zeszłym roku na zmianie.

aż takiego znaczenia to nie ma, nie dajmy się zwariować

RumbleFish napisa/a:
Zamieniłem żonę i dziecko miejscami z tyłu by równo na boki wyważyć

Jak wyżej. :)

Jedyną nieścisłość widzę tylko w oponach jakie masz, nie żeby to miało jakieś znaczenie ale w pierwszym poście piszesz co innego teraz co innego :P

RumbleFish 

Wysany: 2013-08-14, 12:10   

Sqad napisa/a:

To na pewno, ale raczej nie ma większego wpływu, chyba że na prawdę mocno trzyma któryś

Wziąłem go pod garażem na lewarek i koziołki i niby bardziej dzwoni i łapie z lewej przy kręceniu. Ale po chwili różnic w oporze nie wyczułem. Jak wyżej, bez DSC problemu nie ma - a słabe przyspieszenie to raczej silnik/zapłon (choć zastanowił mnie jeszcze korek paliwa, ale to dam w wątek silnika). Grillowanie lewych tarcz tylko przy dsc on.

Sqad napisa/a:
DSC i system antypoślizgowy to co innego.

Ok, to coś tłumaczy. Ruszałem na trawie, choć lekko. Z drugiej strony - jak w zimie robiłem delikatne kręciołki na parkingu przy dsc off, nic nie mrugało ani nie kastrowało mi auta. Ale dzięki za tips :)

Sqad napisa/a:

aż takiego znaczenia to nie ma, nie dajmy się zwariować

Dokładnie. Po poprawie ciśnienia i wyważenia mniej wibrował i bardziej miękko jechał na obwodnicy Kielc przy 170, ale nic poza tym.

Sqad napisa/a:
Jedyną nieścisłość widzę tylko w oponach jakie masz, nie żeby to miało jakieś znaczenie ale w pierwszym poście piszesz co innego teraz co innego :P

Nie no, napisałem dobrze, tylko niejasno :P brigdestone na ronalach, poprzednio pirelli zimówki założone na felgi stock mazdy. Teraz mam naturalnie letnie :) Na zimowych to bym od szukania problemu w elektronice nie zaczynał :)

Pojeździłem trochę w trasie, z felgami jak było - smaży przy dsc on, ale nie za każdym razem. Czasem trudno wyczuć bo po kilku hamowaniach na każdej zrobisz grilla. Ale, ale - jak jechałem z nad morza z dsc off, to spalanie w trasie na jednym odcinku między stacjami mi wyszło 11,5, rzecz wcześniej niespotykana. Jak dotąd trasa brał 13-16 jak w zegarku. Ale nie wróciłem przejechać trasy ponownie w tym kierunku by zrobić próbę kontrolną. :P
Generalnie prawie zawsze bez DSC ciągnie mi lepiej (ale chyba tak ma być), przynajmniej przy ruszaniu i w zakresie 3,5-6k rpm, a wahania są swoją drogą, raz ferrari, raz fiacik.

GMAgrzesiek 

Auto: RX-8/ CBR
Pomg: 3 razy
Doczy: 14 Gru 2012
Skd: W P N
Wysany: 2013-08-15, 00:22   

Ciekawe czy wszystkie czujniki w parametrach rzeczywistych wskazują tą samą lub podobną prędkość. Może któryś się gubi ale obwód elektryczny trzyma więc błędu nie będzie w układzie ABS- DSC a prędkość koła inna od reszty= poślizg= ingerencja układów antypoślizgowych.
Może to tylko teoretyczna sytuacja ale jak już nie ma patentów to każdy mocniejszy lub słabszy pomysł może coś podsunie.

RumbleFish 

Wysany: 2013-08-16, 17:19   

Hmm, nigdy nie wiadomo. Ale jakby to był antypoślizg, to chyba reagowałby dużo drastyczniej, no i świecił lampkę. A wyłączałem tylko dsc, że się da antypoślizg to mnie dopiero Sqad oświecił.
Ja hipotetyzuję, że to zwykły dsc sobie podhamowuje tak jak zwykle, ale że się tłoczki blokują i puszczają z opóźnieniem, to i po kilku takich jest patelnia jak po jednym mocnym bloku. Tak czy owak, zacznę od obadania zacisków.

[ Dodano: 2013-09-09, 20:10 ]
Dobra, jest tak:
Problemu nie mam od dawna, w sumie po ostatnim poście zaczął zanikać. Jak byłem u Stramera to wyczaił, że urwał się łącznik stabilizatora przedni lewy, chyba częsta sprawa, bo łatwo było dostać, figurował na liście. Ja tam po założeniu różnicy nie czuję, ale... Zaciski i tarcze są jeszcze ok, więc nie ma się specjalnie do czego innego przyczepić. Zobaczę czy nowy szybko urwie, może być jakiś trop.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: