Witam
Jestem nowy na forum wiec po pierwsze czesc wszystkim
Mam kilka pytan odnosnie rx8. W najbliĹźszym czasie planuje zakup rexa(jakies 2 miesiÄ ce)i stÄ d ten post. Do tej pory miaĹem wĹÄ cznie hondy. Bardziej lub mniej pomodzone
Teraz pora na vankla. Jakie sÄ szanse uzyskania ok 350KM z rx8? Czy konieczne jest turbo i kute tĹoki korby itd? I ostatnie czy ma ktos rexa z N2O? Jak znosi "nitro"?
Z gĂłry dzieki za pomoc
patryk6patryk,wszystko siÄ da jeĹli masz worek pieniÄdzy bo sprawa nie jest tania. jest kilka moĹźliwoĹci zrobienia mocy. moĹźesz o nich poczytaÄ albo zadzwoniÄ....
O NOS ktoĹ pisaĹ, Ĺźe gdzieĹ widziaĹ, ale wĹaĹciciel chyba nie udziala siÄ na forum.
JeĹli nteresujÄ CiÄ grube mody, to zwrĂłÄ siÄ do KMS Peformance z okolic Piaseczna - user KALI na tym forum.
Kojot oczywiĹcie teĹź Ci pomodzi, on zaturbiĹ conajmniej dwie z tego co wiem...
Dzieki za odpowiedzi
Musze przyznac ze jesli chodzi o wankla to jestem zielony caĹkowicie.
Moze ktos podac oriÄtacyjnÄ cene zaturbienia tego silnika (231KM)
Auto: ByĹ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lip 2012 Skąd: StÄ d
Wysłany: 2014-10-16, 21:18 Re: Pierwsza mazda
patryk6patryk napisał/a:
Czy konieczne jest turbo i kute tĹoki korby itd? I ostatnie czy ma ktos rexa z N2O?
Nie no bĹagam. Poczytaj chociaĹź Wikipedii o co kaman bo inaczej to ciÄĹźko bÄdzie Ci cokolwiek wytĹumaczyÄ. Jeszcze jak zapytasz co ile rozrzÄ d siÄ wymienia w Wanklu...ehhh...
Pierwsze krego poczytaj, drugie... Nie istnieje nic takiego jak "vankiel" nazwisko konstruktora silnika rotacyjnego pisze siÄ przez "W"... Czyli Wankiel... Aaa i Wankiel to nie silnik... SwojÄ drogÄ skoro pytasz o korby i tĹoki to mĂłj post itak jest zbÄdny i szkoda strzÄpiÄ kklawiaturÄ..
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-10-16, 23:52
patryk6patryk, zaturbienie jak w kaĹźdym innym z tym, Ĺźe komp jest 2 razy droĹźszy i suszara wiÄksza Do mocy ktĂłrÄ chcesz osiÄ gnÄ Ä wymagane jest rozebranie i przebudowa silnika... na dzieĹ dzisiejszy atak na 350 w renesisie to byĹ by pionierski projekt... sam jestem w trakcie i planuje zdrowe 320 z dobrym doĹem obrotĂłw. JeĹźeli chodzi o koszty to bez min. 20 tysi nie ma co startowaÄ.
MoĹźna swapowaÄ 13BREW albo DEI i atakowaÄ 400+ ale tu juĹź budĹźet musisz delikatnie mĂłwiÄ c rozszerzyÄ.
Auto: RX-8 LP '08 Revolution Pb/LPG Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2013 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2014-10-20, 20:42
Purysci jezykowi sie znalezli... Skonczmy ten OT tym, ze: silnik rotacyjny - ok, silnik Wankla - ok, Wankel - niech bedzie, ze ok. W koncu tez googlujemy, a nie uzywamy googla, chociaz tak byloby bardziej poprawnie. Tak samo mozna powiedziec, ze mam Wankla, a nie silnik Wankla.
Przyklady uzyc:
- a ile to ma litrow?
- 1.3.
- eee, ale turbo?
- nie, to jest silnik Wankla.
- eee?
- fajna fura, co z nia robiles jak kupiles?
- wymienilem olej, kable, swiece, cewki...
- ...i rozrzad zrobiles?
- nie, silniki rotacyjne nie maja rozrzadu.
- eee?
- ile Ci pali?
- po miescie z 20 litrow na 100km.
- eee?
- Wankle tak maja.
- eeeee?