Z racji zamiłowania do krągłych kształtów zarówno kobiet jak i aut, kupiłem Mazdę RX8, która definitywnie zalicza się do tej kategorii.
Mazda RX8 231KM
- Rok produkcji: 2003, Rejestracja 11.2003. Rejestracja w Polsce 03.2012.
- Kolor: Kolor czerwony Velocity Red Mica (27A), gdzie nigdy nie przepadałem za czerwonym, ale z palety mazdy ta mieniąca do słońca PERŁA jest piękna.
- Moc: Wersja HP 231KM
- Silnik: Wankl
- Wyposażenie: śmiem twierdzić że ma wszystko oprócz tempomatu i przyciemnianego lusterka i czujników ciśnienia powietrza w kołach.
MODYFIKACJE: W dniu zakupu seria + inne felgi tsw traxton przód 8j ET40 tył 9,5j ET35
krótka historia zakupu + fotografie:
Po VINie i dzięki archiwum allegro udało się odnaleźć aukcje, więc dodaje printscreen-a ogłoszenia z allegro kiedy auto zostało przywiezione do pl. Wtedy cena 34tyś.zł zdjęcia z aukcji
Przebieg: 138tyś.km (książeczka serwisowa z Włoch do 2011). Sprawdzałem w bazie DRS i przebieg się zgadza. Auto na 99% jeszcze nigdy nie widziało zimy i silnik nie był otwierany.
W zakupie pomogli koledzy forumowicze boletz - który telefonicznie wypytał o auto i stramer - który dokonał dokładnych oględzin na miejscu. Więc tutaj chce wam serdecznie podziękować.
Po inspekcji u właściciela od Stramera usłyszałem "bierz i się nie zastanawiaj, bo nie dość że blacha zdrowa to jeszcze silnik jak na ten przebieg ma b.dobre ciśnienie". Na wypadającym zapłonie i kiepskim akumulatorze (7,2-7,4bar).
Po zakupie auto pojechało prosto do garażu Stramera i jest już ogarnięte. Okazało się że był zatkany katalizator oraz uszkodzona chłodnica.
Na dzień dobry został zamówiony zapłony (cewki,świece,przewody).
Zrobiona chłodnica-górny grzbiet przerobiony na aluminiowy, więc dłużej posłuży.
Kilka fotek zrobionych na szybkiego.
Modyfikacje plany:
-zmiana wnętrza na czerwone pod kolor nadwozia
-węższe felgi tył
-inna forma audio/video
-przyciemnione szyby, lampy
-obniżyć zawieszenie
-jakiś fajny spoiler
-sportowa kierownica
-pakiet aero
-adaptacyjne światło stop.
-inne
Kozacka ale nie lubie Cie bo juz druga indentyczna taka bedzie w Rzeszowie :D po zdjeciach widze ze pomimo ze jest 3 lata starsza to lepiej lakier wyglada... usprawnie swoja calkowicie to sie zobaczymy bo narazie wstyd taka w polowie rozebrana jezdzic...
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-17, 14:53
no właśnie czyli dobrze ją pamiętam , ładnie wygląda działaj ,działaj powoli aby do przodu
Co do opon to można tak dać jak napisałeś ale nie wiem czy 225 naciągniesz na 9.5 cala 235 na pewno wchodzi trzeba by profilem kombinować , i będzie taki german style z rantem wystającym
Co do opon to można tak dać jak napisałeś ale nie wiem czy 225 naciągniesz na 9.5 cala 235 na pewno wchodzi trzeba by profilem kombinować , i będzie taki german style z rantem wystającym
na 9,5cala nie ma mowy,zresztą ja wole mieć opone na równi z felgą lub nawet felge schowana pod ochronnym rantem, aniżeli mieć naciągane z porysowanymi felgami.
No ale to jest temat do wiosny, więc może mi się uda upolować takie same TSW Thruxton 2sztuki na tył 8 cali z 30-35 ET i będzie git.
ps.znalazłem niemalże identyczne VERMILION SENTIO za 3tyś.zł, ale teraz idzie zimą wiec priorytet mają zimówki które trzeba kupić + opony.
Z tego co jest u mnie uważam, iż aby uzyskać takie same ułożenie felgi względem błotnika należy z tyłu dać felgę z ET większym o"5" (np.przód40/tył35) i będzie miód malina przy lekkiej glebie.
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
jak ja lubię takie naprawy za 0zł
podczas wymiany podświetlenia lusterek na białe ledy, okazało się że kostka była luźna - dlatego lusterko działało w 50%
niedziałające spryskiwacze ksenonów -okazało się że ktoś wyciągnął bezpiecznik
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Prezentuje dość rzadki widok, mianowicie bagażnik + deska na dachu RX8
Aczkolwiek znalezienie mocowań które będą pasować do mazdy było długie i naprawdę żmudne. Poza jedną firma z usa nie robi nikt więc musiałem sam coś dopasować.
U mnie śniegu nie ma ale sprzęt założony i wytestowany z 3parami nart + deska przy prędkościach do 150km/h. Dodatkowo kilka razy się zapomniałem i pomykałem ponad 180km/h z pustym zestawem na dachu.
Mocowania sa na tyle wysoko, że na styk kładę deskę wiązaniami do dołu.
Do tego zakupiłem Felgi na zimę 7,5cala ET35 (niestety na zimowe warunki tj.błoto i zapycha jacy śnieg chyba będą za bardzo wystawać),a oponki 215/50/17.
Z dodatkowych rzeczy to chciałem usunąć wszystkie znaczki z tylnej klapy, no ale dziurki nie pozwoliły na to więc założyłem mazda batman logo i w miejscu napisu mazda dałem RX8. Całość pomalowana na czarny mat.
Jako bezpieczną dla lakieru metodę usunięcia znaczków-polecam żyłkę wędkarska
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2014-02-04, 08:57, w całości zmieniany 5 razy
_________________ Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
-= ile pali ? tyle co Kamaz holujący zepsutego Ziła nad Tybetańską przełęcz =-